Ce să știi înainte de a-ți alege încălțămintea
Alegerea încălţămintei necesită multă atenţie. Primul lucru pe care trebuie să-l cunoşti este mărimea de care ai nevoie, iar o încălţăminte nepotivită poate avea efecte negative atât asupra piciorului, cât şi asupra întregului corp.
Nu doar încălţămintea prea strâmtă face probleme, ci şi cea care este un pic mai largă, acesta, prin jocul ei, va crea o stare de discomfort total.
Pantoful trebuie să se potriveasca perfect, fără să fie prea lung sau scurt. Pentru a garanta o mişcare corectă a piciorului lungimea ideală a pantofului ar trebui sa fie cu 0,5 cm mai mare decât degetul mare de la picior.
O încălţăminte numai din piele confecţionată bine în lungime nu va ceda, dar va ceda în lăţime 3-5 mm.
Pentru a afla mărimea corectă a piciorului:
aflat în poziţia verticală desculţ călcând pe o coală de hârtie cu unul din picioare având în mână un creion ţinut în poziţie verticală la un unghi de 90
o faţă de coala de hârtie, se trasează un contur în jurul tălpii piciorului, apoi cu un metru croitoresc, ruletă sau liniar afli lungimea în centimetri a piciorului.
Măsura la pantofi se exprimă în centimetri cizmareşti. Coversia faţă de centimetrii normali:
1 cm cizmăresc = 2/3 cm normali. Adică, dacă vrei sa obţii nr. de centimetrii cizmăreşti, înmulţeşti cu 3 şi imparţi la 2.
Exemplu: eu am măsurat 24 cm lungimea piciorului de la călcâi până la limita degetului mare. Asta inseamna: 24 x 3 = 72 : 2 = 36 cm cizmăreşti.
De reţinut: Picioarele nu ne sunt egale atât ca lungime, cât şi lăţime (grosime). Indicat este măsurarea ambelor picioare, iar măsura finală fiind cea a piciorului mai lung (dacă este cazul).
În perioada mai caldă nu se recomandă purtarea unei
încălţăminte cu căptuşeală din blană sau textilă, pentru a evita transpiraţia piciorului, aceasta este indicată numai în perioada cea mai rece a anului.
Din punctul nostru de vedere recomandăm
încălţămintea cu căptuşeală de meşină (care poate fi din piele de ovină, porcină sau caprină), aceasta comportându-se cel mai bine în perioadele călduroase şi nu foarte răcoroase.
Nu optaţi întodeauna pentru o încălţăminte cu talpa cusută. De ce? Orice încălţăminte căreia îi este aplicată o cusătură prin talpă şi feţe, prin coasere rămân orificii atât în talpă cât şi în piele, iar în timpul ploios sau umed veţi rămâne surpinşi că sunteţi uzi la picioare.
Societatea noastră a renunţat de o perioadă îndelungată de a mai coase încălţămintea, ajungând la concluzia că această operaţie de coasere a tălpii nu are nici un avantaj. Din acest motiv încălţămintea confecţionată de noi este doar lipită. Folosind un adeziv bun şi respectând procesul tehnologic pentru lipirea tălpii, nu vor exista probleme de dezlipire a acesteia.